Puromuz3.com: Aromalı Puro
Puro silindir şeklinde zerrinlmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içre duman şerhaçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak mevsuk, esnek ve yumuşak bir binada olmalı, dobra bir aromaya ve muntazam yanmayı sağlayacak taliıcı özelliğe iye olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti üzere ülkelerin bulunduğu ülke kuşağında yetieğlenceli, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede zerrinlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan mazitir. Bu dile de Latince “pümoskof” (saf temiz yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden binalmış” anlamında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk kez TDK sözlüğünün 1955 yılındaki pressında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde oldukça faziletli miktarda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua üzere ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en sağlıklı purolar olarak nitelendirilseler de birmebzul spesiyalist Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro bağırsakerken en dikkat etmesi gerekilen şey güzel bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer güzel bir nemde değil ise purolarınız ne kadar nitelikli yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız keyif yada kâm maatteessüf katiyen hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tüp vb. tamlık hıfız ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve bağırsakime anık yapışmak bağırsakindir. Basıcı bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her mevsim ülkü nem değerlerinde saklanmaktadır. Peki ülkü puro nem değerleri nelerdir biraz da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri arasında bağırsakilen bir puro ülkü nem değerlerinde bağırsakiliyor onaylama edilebilir. Kimine göre %65 azca yada %75 çok muş üzere görülsede haddizatında bu nem değerleri de kimisine göre gayet isabetli ve bağırsakilebilir en yetkin değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem değerlerinde purodan keyif aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro bağırsakmeyi çok severken sair bir kişi bu nem değerinin puroya günah edilen bir şayan bulunduğunu ve asla bağırsakilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de doğrudır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Uyanıklık edilmesi müstelzim şey %65 madunı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla bile bu %10 luk nem başkalıkı arasında gidip gelmeden hepsi aynı nem değerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değanlayışimi purolarına muhatara verebilir. Hakeza bir trampa yapacaksanız bunu olabilir olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki nem değerlerinden bahsettiğimize göre bu nem değerleri neyi değanlayıştirmektedir diyerek soracak olursanız kısaca hikâyelemek gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan hileınan aroma artar, tütün azalır ve bağırsakimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça tütün artar, bağırsakimi kolaylaşır ve hileınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde tevakkuf etmek istiyorsanız buna mevsim ve deneyim ile hüküm vereceksiniz. Size kimesne en sağlıklı şayan bu ve bu değerde bağırsakmelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ileri olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Zirdaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek doğal buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlar. İÇerisindeki köpük üzere siyah husus yaklaşık 6 kamer içinde anlayışlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Yaklaşık %70 nem verme üzerine müesses bu tip sıcaklıktan müstakil olmadığı bağırsakin muayyen bir mevsim içinde sıcaklarda nem enseışı yada soğuklarda humidor içre nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu üslup bir nemlendirici kullanıyorsanız olabilir olduğunca şu denli suhunet değanlayışimi sıfır ortamlar seçmeye çhileışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler üzere %70 nem değeri temin etmek bağırsakin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme göre elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu şayan iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri üzere çhileışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek ortamı %70 neme getirmeyi lakinçlarlar. Eğer derdiniz faziletli nem evet ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o mevsim sair nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü yöntem Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki sutaş haznesindeki üstteki bir fan lütufı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in temelli ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin altına düşmüş olduğunde fan çhileışmakta ve istenen nem değeri gelmesi iile bile gene durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek bağırsakin en sağlıklı yöntem olarak karşıtmıza çıkmaktadır.
En on çıkan son yöntem ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir inkılap yaratmış ve hem nem kabız hem nem verme özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya kafalamıştır. Gece gün yada mevsim intikalleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en mizaç bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, besin, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme bağırsakin kullanılmaktadır. hassaten Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem sakıt hemde faziletli nem değerlerinde çift taraflı çhileışarak durağan bir nem değeri sağlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor bağırsaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tamlık puroların aynı nemde ve elan sağlıklı olmasını sağlamaktadır.